NOS NieuwsAangepast

Demonstranten slaan agenten

Bij een demonstratie in Den Haag tegen buitensporig politiegeweld zijn twee mensen aangehouden omdat ze met de stokken van hun spandoeken politieagenten te lijf gingen.

De demonstratie, waaraan zo'n 50 mensen deelnamen, begon als een manifestatie bij het stadhuis in Den Haag en eindigde in de buurt van station Hollands Spoor. Op dat station schoot een agent ruim een jaar geleden Rishi dood. De groep eiste het aftreden van burgemeester Van Aartsen en de korpschef vanwege racisme bij de politie, buitensporig politiegeweld en de cultuur van straffeloosheid bij de politie.

Met stokken te lijf

Aan het eind van de demonstratie ging het volgens de politie mis. De groep wilde verder lopen naar station Hollands Spoor. Dat was van tevoren niet aangekondigd.

Toen de politie de demonstranten wilde tegenhouden begonnen twee mannen de aanwezige agenten met stokken te slaan. De twee uit Den Haag zijn aangehouden, zij zijn 17 en 25 jaar oud. Later pakte de politie nog een derde man op vanwege het beledigen van politieagenten.

Blokkade

Volgens de demonstranten ging het juist mis door de houding van de politie. "De politie heeft de route geblokkeerd, vervolgens begonnen zij tegen demonstranten aan te duwen. Daarop is er wat onrust ontstaan, maar van geweld tegen de politie is echt geen sprake", aldus een van de organisatoren. "Dit is typisch de politie, om een demonstratie tegen hen om te draaien in geweld tegen de politie, erg jammer."

De politie zegt het wrang te vinden dat juist bij deze demonstratie geweld tegen de politie wordt gebruikt. "Als demonstranten een sjaal om hun gezicht doen, stokken pakken om agenten te lijf te gaan, dan treden wij op", aldus een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl