NOS NieuwsAangepast

"Vuurwerk net als Zwarte Piet"

Op zo'n 1500 verkooppunten kunnen particulieren sinds 06.00 uur vuurwerk inslaan. Bij winkelier Hans den Bleker stonden de klanten om 06.00 uur niet rijendik voor de deur, maar het eerste vuurwerk ging wel meteen over de toonbank.

Het is in de winkel in het Zuid-Hollandse Ter Aar minder druk dan vorig jaar op de eerste verkoopdag. "Het is nu zaterdag en dan pakken de mensen hun rust."

De afgelopen tijd konden particulieren al bestellingen plaatsen. Volgens de belangenvereniging van vuurwerkhandelaren was de omzet in de voorverkoop 10 procent hoger dan vorig jaar. Den Bleker kan dat niet bevestigen.

Populariteit

"Ik hoor van collega's dat er dit jaar iets minder is besteld", zegt Den Bleker, die ook de inkoop doet voor andere vuurwerkverkopers in zijn regio.

Vorig jaar ging rond de jaarwisseling voor 65 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in. Het was de derde keer dat de verkoop van legaal vuurwerk zo'n 5 procent lager was dan het voorgaande jaar.

"Ik denk dat dit komt door de recessie", zegt Den Bleker. De populariteit van vuurwerk neemt volgens hem niet af. "We krijgen nog steeds meer mensen in de winkel, maar de bestedingen per klant dalen."

Traditie

Het is de winkelier opgevallen dat vuurwerk nu vaker gezamenlijk wordt aangeschaft. "Ik verkoop steeds meer aan gezinnen en soms slaat een hele straat gezamenlijk vuurwerk in."

Den Bleker begrijpt dat sommigen vuurwerk als hinderlijk ervaren. "Maar dat ligt veel meer aan het gevaarlijke en knallende spul dat illegaal wordt verkregen."

Een vuurwerkverbod voor particulieren ziet Den Bleker niet zitten. "Je kunt enkele miljoenen mensen niet hun traditie afnemen. Het vuurwerk zal, net als Zwarte Piet, niet verdwijnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl