Game of Thrones is verreweg de meest gedownloade serie van 2013. Dat heeft de website TorrentFreak uitgezocht. In de top 3 van populaire downloads staan daarnaast Breaking Bad en The Walking Dead. Het is voor het tweede jaar op rij dat Game of Thrones het populairst is onder downloaders wereldwijd.

De laatste aflevering van het derde seizoen van Game of Thrones werd naar schatting maar liefst 5.9 miljoen keer gedownload. Ter vergelijking: Breaking Bad had 4.2 miljoen dowloads voor een aflevering, The Walking Dead 3,6 miljoen. Eerder dit jaar zette Game of Thrones ook al andere records: de laatste aflevering werd 170.000 keer gedeeld en meer dan een miljoen mensen downloadde de show.

Volgens TorrentFreak is het mogelijk HBO's eigen schuld dat Game of Thrones zoveel gedownload is, omdat het netwerk alles exclusief wil houden. Zo mocht Netflix bijvoorbeeld de rechten voor de series niet kopen, hoeveel ze HBO ook boden.

"Beter dan een Emmy"

Opmerkelijk is dat Jeff Bewkes, de CEO van Time Warner (waar HBO onder valt), wel blij is met de downloads: "Onze ervaring is dat het uiteindelijk leidt tot meer betalende kijkers", zei hij eerder tegen Adweek. Dat Game of Thrones de piratenkoning van het internet is, noemt hij "beter dan een Emmy Award". Gale Anne Hurd, de uitvoerend producent van The Walking Dead, is iets minder optimistisch. Zij denkt dat mensen door piraterij juist de gewoonte ontwikkelen om series te downloaden.

Torrentfreak bekeek voor het onderzoek alleen downloadstatistieken van publieke BitTorrent-trackers. Online streaming werd bijvoorbeeld niet meegerekend, dus het werkelijke aantal illegale kijkers ligt nog veel hoger.

Bekijk hieronder een overzicht:

STER reclame