Moeder Dolmatov niet boos op NL

tijd van publicatie Aangepast

De moeder van de overleden Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov verwijt Nederland geen schuld aan de dood van haar zoon. In een interview met De Persdienst, waarbij acht regionale kranten zijn aangesloten, zegt Ljoedmila Doronina dat ze Nederland niets kwalijk neemt.

Aleksandr Dolmatov pleegde begin dit jaar zelfmoord in een Nederlandse cel. Hij had hier politiek asiel aangevraagd. Dat werd een maand voor zijn dood afgewezen.

De zelfmoord van Dolmatov leidde bijna tot de val van staatssecretaris Teeven. Uit onderzoek bleek dat de overheid onzorgvuldig was omgegaan met de asielaanvraag van Dolmatov en dat de Rus onterecht in vreemdelingendetentie zat.

Vergoeding

"Hoe kan ik boos zijn, hij hield zo veel van Nederland", zegt Dolmatovs moeder nu. "En wat gebeurd is, is gebeurd." In het interview zegt ze verder dat ze tevreden is met de schadevergoeding die Nederland haar geeft. "Maar het helpt me niet. Want ik krijg Sasja (Dolmatov, red.) er niet mee terug."

In april zei Dolmatovs moeder bij de NOS ook dat ze de Nederlandse regering niets verwijt. Wel had ze kritiek op "specifieke personen die niet genoeg gevoel hebben getoond".

STER Reclame