De twee vrijgekomen leden van de Russische punkband Pussy Riot gaan zich inzetten voor alle gevangenen in Rusland. Dat verklaarden de vrouwen tijdens een persconferentie in Moskou.

"We hebben vrienden in strafkampen die we simpelweg niet in de steek kunnen laten", zeiden Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina, die maandag vrijkwamen dankzij een versoepeling van de Russische amnestiewet.

Beide vrouwen werden vorig jaar tot twee jaar gevangenis veroordeeld voor het zingen van een protestlied tegen president Poetin in een Russisch-orthodoxe kathedraal. De band zal na alle gebeurtenissen niet meer optreden, maakten de twee bekend.

Chodorkovski

De vrouwen noemen de omstandigheden in Russische gevangenissen en strafkampen "onmenselijk". Ze vertelden dat de gevangenen vrezen dat er na de vrijlating van de Pussy Riotleden geen aandacht meer is voor hun situatie.

Voor hun strijd voor de gedetineerden hopen Aljochina en Tolokonnikova op de steun van de eveneens onlangs vrijgelaten Russische zakenman Michail Chodorkovski. "We zijn niet uit op zijn geld, maar willen gebruikmaken van zijn ervaring en inzichten", zeiden ze tegen de verzamelde pers.

De twee hopen via crowdfunding en donaties genoeg geld te krijgen om een eigen mensenrechtenorganisatie op te zetten en advocaten te kunnen betalen.

STER reclame