De Amsterdamse beursindex AEX is voor het eerst in vijf jaar tijd door de psychologisch belangrijke grens van 400 punten geschoten. Vlak na opening stond de beurs even bijna 1 procent hoger, op iets meer dan 400 punten.

Eind vorige maand leek de AEX al door de 400 puntengrens te gaan, maar bleef steken tot een paar punten onder de 400 punten.

Twee weken geleden volgde nog een flinke koersdaling. Beleggers waren bang voor de impact van de afbouw van de miljardensteun aan de economie door van de Amerikaanse centrale bank, de Fed.

Afbouw steunprogramma

De afgelopen handelsdagen waren beleggers echter weer een stuk positiever. De afbouw door de Fed van het steunprogramma voor de Amerikaanse economie gebeurt zo geleidelijk dat het vooralsnog amper voelbaar is.

De laatste keer dat de AEX boven de 400 punten stond, was net voor de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september 2008. De beurzen bevonden zich toen al in een neergaande lijn.

Het is ruim acht jaar geleden, van augustus 2005, dat de AEX door de 400 punten brak. De beurs had toen de weg omhoog gevonden en zou een hoogste stand aantikken in juli 2007, op 561punten. Daarna brak de financiële crisis uit en zette het verval in.

Rendement

Als de AEX het jaar eindigt rond de 400 punten heeft de beurs een jaarrendement behaald van ongeveer 17 procent. De beurs begon het jaar op 342,71 punten.

De koersstijgingen zijn vooral te danken aan het wegebben van de spanningen in de eurozone en aan het geleidelijke herstel van de economie. Op Wall Street en de Duitse beurs worden recordstanden genoteerd.

Critici zijn beducht voor een terugval van de koersen in 2014. De economische ontwikkelingen zouden de scherp gestegen koerswinsten onvoldoende rechtvaardigen, waardoor er teveel lucht in de koersen is gelopen.

Klik hier voor de actuele standen op de Amsterdamse beurs.

STER reclame