NOS NieuwsAangepast

"Nederlandse managers zijn wit"

In de top van het Nederlandse bedrijfsleven zijn allochtonen zwaar ondervertegenwoordigd, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Het aandeel niet-westerse allochtonen in hogere posities blijft steken op een à twee procent, leidt de krant af uit gesprekken met het bedrijfsleven en wervingsbureaus.

Er zijn geen harde cijfers voorhanden, omdat bedrijven de etnische achtergrond van werknemers niet meer mogen vastleggen.

Onbegrip

Niet-westerse allochtonen maken 9,6 procent van de beroepsbevolking uit. Maar hooguit twee procent van alle leidinggevende functies wordt door een allochtoon vervuld. Bij het hoger management gaat het om minder dan 1 procent, aldus adviseurs van het werving- en selectiebureau Right Management.

Zij zeggen in de Volkskrant dat die ondervertegenwoordiging grotendeels te wijten is aan vooroordelen bij personeelsmanagers. Zij kijken naar 'klassieke leiders die instrueren en delegeren', en dan vallen allochtone kandidaten veelal buiten de boot.

Beleid

Volgens de adviseurs speelt discriminatie nadrukkelijk geen rol bij het invullen van kaderfuncties.

Er zijn slechts enkele grotere bedrijven in Nederland die specifiek beleid voeren op het aantrekken van niet-westerse allochtonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl