NOS NieuwsAangepast

Zeehondenopvang ook in Z-Holland

Als het aan Lenie 't Hart ligt, worden zeehonden straks niet alleen opgevangen in het Groningse Pieterburen, maar komt er ook op de Zuid-Hollandse eilanden een plaats waar zieke, gewonde en verzwakte dieren worden verzorgd.

Oprichtster Lenie 't Hart van de Groningse zeehondencrèche bekijkt of er mogelijkheden zijn in Oostvoorne, Stellendam of Ouddorp. Als er op de Zeeuwse of Zuid-Hollandse kust zeehonden aanspoelen, hoeven die niet helemaal naar Noord-Groningen te worden gebracht, een reis van zo'n 2,5 uur.

Stichting

De dieren worden nu nog verzorgd en getransporteerd door vrijwilligers van de stichting Eerste Hulp bij Zeehonden, een netwerk dat is opgericht vanuit Pieterburen. Het netwerk bestrijkt de hele Noordzeekust, met uitzondering van Texel. Daar heeft Ecomare een eigen zeehondenopvang.

Lange Reis

Volgens 't Hart worden er elk jaar meer zieke zeehonden vanuit het zuidwesten naar Groningen gebracht. Als er in de eigen regio opvang komt, kan zo'n honderd zieke zeehonden een lange reis worden bespaard.

Volgens 't Hart staan de Zuid-Hollandse kandidaat-gemeenten positief tegenover het plan. Een zeehondenopvang trekt veel toeristen en kan ook een educatieve functie hebben. Aan de hand van een businessplan wordt gekeken op welke plaats de opvang het beste gerealiseerd kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl