Ook in België zijn ze het beu dat diplomaten hun boetes niet betalen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft voor het eerst de grootste wanbetalers genoemd in een brief aan het parlement.

Volgens Reynders zijn vooral de diplomaten van de ambassades van Saudi-Arabië en India "slechte betalers". Bij de permanente vertegenwoordiging van de NAVO houdt de afvaardiging van Turkije zich slecht aan de regels.

Van de Europese instellingen in Brussel moeten de vertegenwoordigers van Duitsland, Griekenland, Cyprus, Malta, Hongarije en Slovenië het in de brief ontgelden.

Misbruik

In de afgelopen drie jaar betaalden diplomaten 971 parkeer- en verkeersboetes niet, blijkt uit cijfers van Buitenlandse Zaken. Reynders bestempelt de handelwijze als misbruik van het verdrag van Wenen. In dat verdrag is vastgelegd dat diplomaten immuniteit genieten.

De minister overweegt nu of België het Amerikaanse systeem moet invoeren. In de VS geldt de regel dat als diplomaten drie keer een boete niet betalen hun diplomatieke kenteken zonder pardon wordt ingetrokken.

Ook gaat de minister bij Justitie na hoeveel diplomaten of hun familie zijn betrokken bij ernstiger misdrijven.

Nederland

In Nederland laaide de discussie dit jaar ook weer op. In september bleek dat diplomaten in Nederland de helft van hun verkeersboetes niet betalen.

Een verslaggever van Pownews kreeg vorige maand in Den Haag klappen toen hij voor de ambassade van Angola een item maakte over foutparkerende diplomaten.

STER reclame