Iris Slappendel is niet alleen wielrenster bij Rabobank Liv/Giant Team, maar ook een productontwerpster. Met die combinatie van talenten won ze de ontwerpwedstrijd van de UCI voor nieuwe truien voor de klassementsleiders in de wereldbeker voor vrouwen.

De UCI schreef de wedstrijd afgelopen oktober uit. De wielerunie wilde het huidige tricot voor de leider in het algemeen klassement moderniseren en er moesten ontwerpen komen voor de drie nieuwe klassementen (berg, sprint, jongeren) die volgend seizoen geïntroduceerd worden.

Slappendel: "Ik heb aanvankelijk drie ontwerpen gemaakt, waarvan er eentje door de UCI werd uitgekozen voor de volgende ronde. Ik heb nog wat kleine aanpassingen gedaan, en uiteindelijk is het gekozen als de beste van vier inzendingen die waren overgebleven."

Herkenbaar

Het viel Slappendel nog niet mee iets te vinden wat onderscheidend is in het peloton. "De grote rondes hebben natuurlijk hun kleuren, die zijn vanzelf herkenbaar." In de nieuwe truien zijn de beginletters van de klassementen verwerkt: L voor 'leader' (algemeen klassement), S voor sprint, Y voor 'young' (jongeren) en M voor 'mountain' (berg).

De keuze van de UCI is niet het favoriete ontwerp van Slappendel zelf: "Ik vind het winnende ontwerp zelf het meest conventionele. De andere waren denk ik te heftig voor de UCI. Het is toch een wat behoudende organisatie."

Denkt Slappendel zelf nog een van de truien te mogen dragen? "De jongerentrui gaat natuurlijk niet meer lukken", zegt de 28-jarige lachend. Het lijkt de knecht van Marianne Vos wel erg leuk om een van haar eigen ontwerpen te dragen: "Ik zei al tegen Marianne: misschien moet ík dit jaar maar voor de wereldbeker gaan!"

Ronde van Drenthe

"Ik heb natuurlijk al een keer een wereldbekerwedstrijd gewonnen (in augustus 2012, in Vargarda, red), maar aan het einde van het seizoen. Als ik een van de eerste wedstrijden win, heb ik een kans om erin te rijden. Misschien moet ik komend seizoen pieken in de Ronde van Drenthe", aldus Slappendel.

Wat dat betreft is de introductie van de nevenklassementen een voordeel. "Dat geeft meer kansen om in een trui te rijden."

Bij een ontwerpwedstrijd hoort natuurlijk ook een prijs, maar daar hoefde Slappendel het niet voor te doen. De winnaar wordt namelijk uitgenodigd door de UCI om een wereldbekerwedstrijd bij te wonen.

STER reclame