NOS NieuwsAangepast

Italië haalt Lampedusa leeg

Italië heeft bijna alle 200 vluchtelingen van het eiland Lampedusa overgeplaatst naar asielzoekerscentra in Rome en op Sicilië. Aanleiding is de verontwaardiging over de slechte leefomstandigheden in het opvangcentrum.

Er blijven zeventien mensen achter op Lampedusa, omdat hun identiteit nog niet is vastgesteld. Uit protest tegen de slechte leefomstandigheden hadden enkele migranten op het eilandje hun lippen dichtgenaaid.

Schurft

De kritiek op de situatie op Lampedusa zwol aan na een documentaire op de Italiaanse televisie. Daarin was te zien hoe naakte vluchtelingen in de kou in een rij werden gezet en werden besproeid met een middel tegen schurft.

Een Syrische vluchteling in het kamp maakte de opnames. Hij zei dat de migranten als dieren worden behandeld.

Zowel de VN als de Europese Commissie tikte Italië op de vingers vanwege de mensonterende toestanden in het opvangcentrum.

Overvol

Vele duizenden migranten wagen de oversteek naar Lampedusa, op de vlucht voor geweld of of zoek naar een beter leven. De vluchtelingen komen vooral uit Afrika en het Midden-Oosten. Door de grote toestroom raakte het centrum overvol.

Veel vluchtelingen overleven de oversteek niet. Begin oktober kwamen zeker 366 mensen om het leven toen hun schip verging. Europa werd het daarna niet direct eens over een gezamenlijk aanpak, en stelde een werkgroep in die met voorstellen moet komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl