Rusland heeft de aanklacht tegen een van de Greenpeace-activisten van de Arctic Sunrise officieel laten vallen. De eerste actievoerder heeft vandaag bij de autoriteiten de amnestie geaccepteerd.

De actievoerder kan nog niet meteen naar huis. Daarvoor moet hij eerst nog een uitreisvisum krijgen. Volgens de BBC gaat het om de Britse activist Anthony Perrett.

Kerst

Joris Thijssen, campagnedirecteur van Greenpeace, weet niet wanneer de andere actievoerders amnestie krijgen. "Ik had sowieso verwacht dat alles veel sneller zou gaan, dus ik weet niet goed wanneer alles geregeld is en de mensen weer thuis zijn bij familie en vrienden."

Volgens Thijssen komen ze zeker niet alle dertig vandaag aan de beurt. "We weten niet goed of ze allemaal deze week aan de beurt komen voor het accepteren van amnestie. Ik weet wel zeker dat ze niet voor de Kerst thuis zullen zijn."

Hooliganisme

De activisten werden in eerste instantie aangeklaagd wegens piraterij en later van 'hooliganisme'. Vorige week stemde de Doema in met een amnestiewet.

STER reclame