Saxofonist Yusef Lateef overleden

Aangepast

In de VS is jazz-saxofonist en componist Yusef Lateef op 93-jarige leeftijd overleden. Lateef, geboren als William Emmanuel Huddleston, stond bekend om zijn innovatieve mix van jazz met oriƫntaalse muziek en wereldmuziek.

In Detroit leerde Lateef al jong saxofoon spelen. Hij kwam in contact met musici als Milt Jackson en Tommy Flanagan. In die tijd maakte hij deel uit van de populaire swingbands. In 1949 werd hij gevraagd voor het orkest van Dizzy Gillespie.

Islam

In 1950 ging hij in Detroit naar de Wayne State University om saxofoon en fluit te studeren. Hij bekeerde zich tot de islam en nam de naam Yusef Lateef aan. Eind jaren vijftig leidde hij zijn eigen kwintet. Dat leidde tot platenopnames bij onder meer Savoy Records en Prestige, en zijn eigen label YAL.

Samenwerking was er met meer bekende namen, zoals Charles Mingus, Cannonball Adderley en Miles Davis.

Wereldmuziek

Behalve saxofoon speelde Lateef ook hobo en fagot. Behalve in de jazz ontwikkelde hij zich ook in de new age-muziek. Later maakte hij ook veel gebruik van instrumenten die in de wereldmuziek worden gebruikt, zoals de bamboefluit, de shanai, sjofar, xun, sarewa en koto. Lateef schreef twee novelles en doceerde muziek aan de universiteit van Massachusetts.

In 1987 ontving hij een Grammy Award voor Yusef Lateef's Little Symphony, in 2010 werd hij nog onderscheiden met de National Endowment for the Jazz Arts Master.

Yusef Lateef ontwikkelde zich in de VS ook als woordvoerder van de ahmadia-moslimgemeenschap, een islamitische stroming die in de 19de eeuw in India ontstaan is.

Hij overleed thuis in zijn huis in Shutesbury, in de staat Massachusetts.

STER Reclame