NOS NieuwsAangepast

Forse toename elektrische auto's

De verkoop van elektrische auto's is de afgelopen maanden fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de RAI Vereniging en de BOVAG.

Volgens de brancheorganisatie zijn er dit jaar al bijna 18.000 duizend auto's met een stekker verkocht, tegenover ruim 5.100 in 2012.

Bijtelling

De stijging heeft vooral te maken met wijzigingen in de fiscale bijtelling voor elektrische lease-auto's. Als de auto nog dit jaar op kenteken wordt gezet, dan is de bijtelling 0 procent. Dat lage tarief geldt dan voor de komende vijf jaar.

Na 1 januari is de bijtelling voor volledig elektrische auto's 4 procent. Voor semi-elektrische auto's, die met een stekker kunnen worden opgeladen maar ook op brandstof kunnen rijden, geldt in het nieuwe jaar een bijtelling van 7 procent.

Populaire auto's

Van alle nieuwe auto's die dit jaar zijn verkocht, heeft 1 op de 23 een stekker. De populairste elektrische auto van 2013 is de Mitsubishi Outlander. De Volvo V60, de plug-in-versie van de Toyota Prius en de Opel Ampera / Chevrolet Volt volgen op afstand.

De run op Outlanders is zo groot dat de dealers het amper kunnen bolwerken. Tot afgelopen weekend zijn er 6.097 Outlanders verkocht. Mitsubishi zegt dat daar in de laatste dagen van het jaar daar nog ruim 1.900 bijkomen.

Gesmolten accu

Het merk zal daarnaast ook klanten moeten teleurstellen. Ongeveer 2.000 auto's worden te laat geleverd als gevolg van productieproblemen in Japan.

Mitsubishi moest daar enkele weken de fabriek stilleggen vanwege een onderzoek naar een gesmolten accu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl