PvdA-senator Duivesteijn heeft vorige week rond het debat in de Eerste Kamer over het woonakkoord de zwaarste week uit zijn politieke carrière beleefd. Dat zei hij in een interview met Nieuwsuur.

Duivesteijn was fel tegen de zogenoemde verhuurdersheffing van 1,7 miljard die het kabinet wil invoeren. Die heffing komt volgens hem neer op een greep uit de kas van woningcorporaties om de rijksbegroting op orde te krijgen. Maar als hij tegen zou stemmen, dreigde er een kabinetscrisis.

Boosheid

Om die "chaos en mogelijkerwijs nieuwe verkiezingen" te voorkomen, stemde hij uiteindelijk voor, maakte Duivesteijn duidelijk in Nieuwsuur. Ondanks het feit dat hij er niet in was geslaagd de heffing tijdelijk te maken. "Dat is mislukt."

Voor en tijdens het debat heeft de PvdA-leiding grote druk uitgeoefend op Duivesteijn om niet te blijven dwarsliggen. Met name "de integriteit" van vice-premier Asscher wist hem over de streep te trekken.

Volgens Duivesteijn had hij met Asscher inhoudelijke gesprekken, terwijl in overleg maanden eerder met PvdA-leider Samsom de boosheid overheerste.

STER reclame