De metershoge gele badeend van de Nederlandse ontwerper Florentijn Hofman moest kwaken en draaien, vonden ze in de Taiwanese havenstad Keelung. Ook moest er flink verdiend worden aan onder meer stickers, buttons, pennen en slabbetjes met een afbeelding van de rubberen eend.

Hofman zag dit echter niet zitten, en gaf dit te kennen. De lokale organisator in Keelung zag vervolgens af van het draaien en kwaken. Maar hij had achter de rug van Hofman om toch een hele lijn ''smakeloze producten'' ontwikkeld, aldus de ontwerper.

Sydney

Hofman is afgelopen weekend uit protest niet naar de opening gegaan van zijn kunstwerk in Keelung. Deze actie heeft zijn vruchten inmiddels afgeworpen. De lokale autoriteiten hebben vandaag toegezegd dat de producten uit de handel worden gehaald. Hofman is blij dat zijn actie effect heeft, maar hij houdt nauwlettend in de gaten of de autoriteiten zich aan hun woord houden.

De enorme gele eend, die de hele wereld over dobbert, is tot februari in Keelung te bewonderen. Het kunstwerk lag de afgelopen zes jaar onder meer in de havens van Amsterdam, Osaka, Sydney en Sao Paulo.

STER reclame