Siliconenborstimplantaten moeten niet meer worden gebruikt tot vaststaat dat ze veilig zijn. Dat eist proefprocessenfonds Clara Wichmann vandaag van de staat in een procedure. De procedure wordt ook gevoerd namens de stichting Steunpunt voor Vrouwen met Siliconen Implantaten (SVS).

Bij SVS hebben zich bijna 4000 vrouwen gemeld met klachten over hun siliconenprothese. Het zijn zowel vrouwen die vanwege borstkanker een borstreconstructie kregen als vrouwen die vanuit cosmetisch oogpunt een borstreconstructie hebben ondergaan. Hun klachten variëren van ernstige auto-immuunziekten tot pijn in het hele lichaam door siliconen die zijn gaan dwalen door het lichaam en in de lymfeklieren terecht zijn gekomen.

Celstraf

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft tot nu toe geweigerd het gebruik van siliconenimplantaten te verbieden of maatregelen te nemen om de veiligheid ervan te garanderen. In andere landen, zoals in Frankrijk en de VS, wordt wel opgetreden tegen de fabrikanten van de protheses. De Franse fabrikant van PIP-implantaten werd begin deze maand veroordeeld tot een celstraf. In de VS zijn aan vrouwen met klachten flinke schadevergoedingen uitgekeerd.

Wel heeft IGZ vandaag een waarschuwing op de site gezet. Daarin raadt de organisatie vrouwen die zo'n implantaat overwegen aan zich te laten testen op allergieën. Uit een onderzoek van het VUmc is gebleken dat vrouwen met een aanleg voor allergische reacties klachten kunnen ontwikkelen na blootstelling aan siliconen.

Uitspraak

De Clara Wichmann Stichting en het SVS hebben het proefproces aangespannen omdat ze willen dat de IGZ niet pas achteraf handelend optreedt, maar vooraf om erger te voorkomen. Ze hopen dat er over een paar maanden een zitting komt en een uitspraak van de rechter.

STER reclame