Ikea maakt zich schuldig aan uitbuiting van buitenlandse chauffeurs. Dit zeggen de Belgische en Nederlandse vakbonden FNV en BTB-AVV.

In Nederland en België bezorgen chauffeurs uit Oost Europa de meubels voor zo'n 2,50 euro per uur, zeggen de bonden. De chauffeurs leven volgens hen als nomaden in hun vrachtwagens.

Belastingen

Nederlandse en Belgische bedrijven die het transport van Ikea-goederen in het verleden verzorgden, kunnen niet met deze tarieven concurreren. En dus maakt Ikea zich ook schuldig aan arbeidsdverdringing, aldus FNV en BTB-AVV.

"Werkgelegenheid, premies en belastingen worden door Ikea uit Nederland en Belgie weg georganiseerd."

Dialoog

In een reactie zegt Ikea open te staan voor een gesprek met de bonden. Het Zweedse bedrijf nodigt de FNV uit met concrete voorbeelden te komen waaruit blijkt dat Ikea tekortgeschoten is. In dat geval zal Ikea direct in actie komen.

Ikea wijst erop dat het de chauffeurs niet in dienst heeft, en dat het geen regels heeft voor de nationaliteit van de chauffeurs van de transportbedrijven waarmee het werkt. Niettemin zegt Ikea het belangrijk te vinden dat de chauffeurs goede arbeidsomstandigheden hebben.

Moeilijke jaren

De transportsector maakt moeilijke jaren door. De afgelopen tijd trekt de markt een beetje aan. Maar bedrijven moeten deze periode nog wel zien te overleven, zegt werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland.

Chauffeurs uit lagelonenlanden zijn geduchte concurrenten voor de duurdere Nederlandse en Belgische chauffeurs.

STER reclame