De advocaat van de nabestaanden van Rishi vindt het teleurstellend dat de agent die de 17-jarige jongen doodschoot, vrijuit gaat. Hij zegt dat de rechter "veel woorden heeft gebruikt om dit als een bedrijfsongeval af te doen".

Volgens advocaat Michael Ruperti blijkt uit het vonnis dat de regels voor agenten in Nederland zo ruim zijn, dat ze "hiermee kunnen wegkomen".

Onrechtmatig

De familie kan geen hoger beroep aantekenen, omdat zij in deze strafzaak formeel geen partij was. Het Openbaar Ministerie en de agent zullen vermoedelijk ook niet in beroep gaan. Strafrechtelijk is de zaak daarmee afgedaan, erkent Ruperti.

Wel overweegt hij een civiele procedure aan te spannen tegen de Nederlandse staat, wegens "onrechtmatig overheidsoptreden". Ook denkt hij aan een klacht bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Levenslang

Rishi's moeder is gebroken door de uitspraak van de Haagse rechtbank, zegt Ruperti. "Zij heeft al levenslang en dat is nu bevestigd. Dit voelt voor haar alsof zij nu is vermoord, heeft ze gezegd. Dit is diep triest."

STER reclame