"Spannende strijd Wüst-Ter Mors"

time icon Aangepast

Het aanstaande olympisch kwalificatietoernooi bij het schaatsen belooft volgens analyticus Martin Hersman "een genot voor de sportliefhebber" te worden. Blijdschap, teleurstelling en een prestatiematrix. Het zijn drie belangrijke ingrediënten van 26 tot en 30 december in Thialf.

Wat vind je van de opzet het OKT?

"De KNSB heeft door middel van een prestatiematrix een weging gemaakt op welke afstanden de grootste kans op een medaille is. Hierdoor kan het gebeuren dat sterke medaillekandidaten thuis moeten blijven. Eigenlijk is dat niet helemaal juist. We hebben op dit moment voor sommige afstanden te veel medaillekandidaten. Het IOC en ISU verwachten dat schaatsers tijdens de Olympische Spelen op meerdere onderdelen in actie kunnen komen, dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Het schaatsen is veel meer een specialisme geworden."

Op welke afstanden verwacht je spektakel?

"De 500 meter bij de mannen. Michel Mulder, Ronald Mulder en Jan Smeekens hebben dit seizoen aangetoond 'goudwaardig' te zijn. Er bestaat echter een kans dat ze niet allemaal naar de Spelen gaan. Maar denk ook aan titelhouder Mark Tuitert op de 1.500 meter. De KNSB ziet geen grote medaillekansen op die afstand, dus Tuitert moet eigenlijk eerste worden wil hij zich plaatsen. Dat wordt een moeilijk verhaal als je naar zijn huidige seizoen kijkt. Bij de vrouwen verwacht ik felle duels op de 1.000 meter. Er zijn veel kandidaten, zoals Lotte van Beek, Margot Boer, Ireen Wüst en Manon Kamminga, terwijl er niet veel plaatsen te verdelen zijn."

Zijn er persoonlijke duels waar we op moeten letten?

"Ik ben vooral nieuwsgierig naar de strijd tussen Ireen Wüst en Jorien ter Mors. Ze hebben nog niet vaak tegen elkaar gereden. Vergelijk het met Pieter van den Hoogenband en Ian Thorpe. Die zwommen vroeger ook niet vaak tegen elkaar. Dus dat maakt het extra interessant."

Wie moet vrezen voor deelname aan Sotsji?

"Iemand als Thijsje Oenema moet hopen dat Ter Mors en Wüst veel startplekken veroveren, dan worden haar kansen op de 500 meter groter. Nu moet je op het OKT de 500 meter winnen om van deelname verzekerd te zijn. De 500 meter staat in de prestatiematrix namelijk laag op de ranking. Maar een slecht OKT zegt niet alles. De laatste vier Winterspelen wezen bijvoorbeeld uit dat een medaillewinnaar een slecht OKT reed, maar uiteindelijk wel goed presteerde op de Olympische Spelen: Ids Postma in Nagano, Jochem Uytdehaage in Salt Lake City, Bob de Jong in Turijn en Mark Tuitert in Vancouver."

Waar kijk je vooral naar uit?

"Het OKT wordt een genot voor de echte sportliefhebber. De euforie, de teleurstellingen, gewoon pure sport. Voor de schaatsliefhebbers is dit prachtig, maar ik kan het de algemene sportliefhebbers ook aanraden. Een hoogtepunt."

Vanaf donderdag 26 tot en met maandag 30 december doet de NOS via internet, radio en televisie rechtstreeks verslag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen.

STER Reclame