Ook het tweede bandlid van Pussy Riot is vandaag vrijgelaten. De Russische muzikant en activist Nadezjda Tolokonnikova heeft gratie gekregen op grond van de nieuwe amnestiewet.

Na haar vrijlating zou ze "Rusland zonder Poetin" hebben geroepen.

Tolokonnikova was samen met bandlid Maria Aljochina veroordeeld tot twee jaar cel voor het zingen van een protestlied tegen president Poetin in een Russisch-orthodoxe kerk in Moskou. Eigenlijk zouden ze in maart volgend jaar vrijkomen.

Overgeplaatst

Vanochtend kwam Aljochina al vrij. Zij noemt haar vrijlating een pr-stunt van Poetin.

Tijdens haar gevangenschap protesteerde de 23-jarige Tolokonnikova tegen haar arrestatie en de omstandigheden in het strafkamp waar ze zat. Ze weigerde te eten en werd overgeplaatst naar een ziekenhuis in Siberië.

Mensenrechten geschonden

President Poetin liet vorige week weten dat duizenden gevangenen amnestie krijgen vanwege het 20-jarig bestaan van de Russische grondwet. Critici zien het echter als een poging om kritiek op het schenden van mensenrechten de kop in te drukken.

In februari beginnen de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Sommige prominenten hebben afgezegd, naar verluidt vanwege de Russische mensenrechtensituatie.

STER reclame