NOS NieuwsAangepast

Vijf vragen provisieverbod beleggen

Per 1 januari gaat er een provisieverbod voor beleggingsinstellingen gelden. Beleggers gaan dan op een andere manier betalen voor advies, vermogensbeheer en het uitvoeren van transacties.

Wat gaat er veranderen?

Tot nu toe ontvingen banken, vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs hun inkomsten deels via betalingen van de klant, via de 'voordeur'. Daarnaast kregen ze een groot deel van hun inkomsten 'via de achterdeur', van aanbieders van beleggingsfondsen en uitvoerders van transacties.

In het nieuwe jaar worden de inkomsten die ze via de achterdeur krijgen, zogeheten provisies, verboden. Al hun inkomsten bestaan dan uit directe betalingen van de klant voor advies, vermogensbeheer of het uitvoeren van transacties.

Waarom gaat dit veranderen?

Door de provisies zijn financiële dienstverleners niet altijd geneigd om in het belang van de klant te handelen. Want hoe hoger de provisie die een aanbieder betaalt, hoe meer zij geneigd zijn om klanten juist deze fondsen aan te raden. En hoe meer transacties ze laten uitvoeren voor de klant, hoe meer provisie ze krijgen van de brokers, de uitvoerders van de transacties. Terwijl dit lang niet altijd in het voordeel was van de klant.

Wat verandert er praktisch gezien voor de belegger?

Voor beleggers lijkt het alsof beleggen duurder wordt omdat de rekening die zij rechtstreeks betalen aan hun bank, vermogensbeheerder of beleggingsadviseur, hoger wordt. Want wat deze financiële dienstverleners aan inkomsten missen door het verdwijnen van de provisies, zullen ze nu direct doorberekenen aan de klant om hun inkomsten op peil te houden.

Voorheen betaalden klanten dus een lagere rekening, maar werd het rendement op hun beleggingen gedrukt door de provisies. Nu betalen ze een hogere rekening maar wordt het rendement op hun beleggingen niet meer gedrukt.

Feitelijk betalen ze daarmee ongeveer hetzelfde, is de verwachting van toezichthouder AFM. Op termijn verwacht de AFM zelfs dat de tarieven omlaag gaan.

Hoeveel hoger de directe rekening voor beleggers wordt, is erg afhankelijk van welke diensten je als belegger afneemt en hoeveel transacties je doet. In sommige gevallen kan het ook zijn dat beleggers juist goedkoper uit zijn.

Wat zijn de voordelen voor beleggers?

Zonder provisies is de onafhankelijkheid van de financiële dienstverleners beter gewaarborgd. Klanten kunnen er dus meer op vertrouwen dat zij een eerlijk en onafhankelijk advies geven dat in het belang is van de klant, in plaats van in hun eigen financiële belang.

Daarbij wordt voor klanten duidelijk wat zij eigenlijk betalen voor beleggingsdiensten. Zo kunnen zij zelf een goede afweging maken of ze bereid zijn te betalen voor advies of het uit handen geven van het beheer van hun hele vermogen, of dat ze liever zelf beleggen.

Ook moet het een vergelijking tussen financiële dienstverleners makkelijker maken.

Wat zijn de nadelen?

De bedoeling is om makkelijker een vergelijking te maken tussen financiële dienstverleners. Maar in de praktijk is dit voorlopig niet zo. Zo rekent de ene bank een hoog basistarief en een relatief laag tarief per transactie. Andere banken rekenen juist een laag basistarief en een hoger tarief per transactie. Zelfs binnen banken zijn er veel verschillende tariefstructuren. Dat maakt vergelijken moeilijk.

Een ander nadeel is dat banken minder verschillende beleggingsfondsen aanbieden. Want zij hebben hier geen financieel belang meer bij. Beleggers hebben dus minder keus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl