Iets meer dan een jaar na het overlijden van Rishi doet de rechter vandaag uitspraak in de zaak van de doodgeschoten jongen. Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie ontslag van rechtsvervolging voor de agent die het fatale schot loste op 24 november 2012.

Op die dag rond 06.00 uur waren drie agenten afgekomen op een melding dat een jongen iemand op het Haagse station Hollands Spoor had bedreigd. De agenten was verteld dat de verdachte vuurwapengevaarlijk was. Toen ze hem wilden aanhouden, rende Rishi weg. Een van de agenten schoot hem daarop in de nek. Rishi bleek geen vuurwapen op zak te hebben.

Volgens het OM had de agent genoeg reden om aan te nemen dat de 17-jarige jongen een bedreiging was. Rishi onttrok zich aan zijn arrestatie en daarmee was schieten gerechtvaardigd, zei de officier in de rechtszaal.

Schietinstructie

In aanloop naar de zaak had het OM de aanklacht tegen de politieman nog wel verzwaard, van doodslag naar moord. Daarmee kwam het OM tegemoet aan klachten van de familie die de tenlastelegging te licht vond.

De nabestaanden wezen erop dat Rishi wegrende en dat het dus geen noodweer kon zijn. Bij noodweer mag er gericht op het hele lichaam worden geschoten. Bij zogenoemd aanhoudingsvuur mag een agent alleen op de benen richten.

Bovendien heeft de agent geschoten terwijl hij nog liep. Dat is in strijd met de schietinstructies voor aanhoudingen. Ook vond de familie het verwijtbaar dat de aanwezige agenten pas na meer dan een minuut begonnen met reanimeren.

Lees hier een uitgebreide reconstructie van wat er de bewuste ochtend gebeurde.

Verwoest

De familie was twee weken geleden diep teleurgesteld over de eis van het OM. De moeder van Rishi schreef in een verklaring: "De agent die mij dit heeft aangedaan, kan ik nooit vergeven. Deze persoon die ons leven heeft verwoest, heeft nog nooit berouw getoond aan de familie, alsof het hem niets uitmaakt".

De zitting begint straks om 13.00 uur in de rechtbank in Den Haag.

STER reclame