Ajax na zege winterkampioen

Ajax heeft zondag op de valreep met 2-1 gewonnen bij Roda JC dankzij twee late treffers van de in de eredivisie debuterende Jairo Riedewald.

De Amsterdammers mogen zich daardoor winterkampioen noemen. Het nam op doelsaldo de koppositie over van Vitesse, dat zaterdag bij Heracles Almelo op 2-2 was blijven steken.

Dijkhuizen kopt Roda op 1-0

Ajax was voor de pauze aanvankelijk de bovenliggende partij en kreeg kansen via Kolbeinn Sigthórsson, Thulani Serero en Lasse Schöne.

Naarmate de eerste helft vorderde werd echter Roda dreigender en, nadat Krisztián Németh al dicht bij succes was geweest, zette Henk Dijkhuizen de Limburgers op voorsprong. De verdediger kopte hard raak uit een hoekschop.

In de slotfase van de eerste helft leek de gelijkmaker een feit. De treffer van Davy Klaassen werd afgekeurd wegens buitenspel van de in de afgelopen wedstrijden productieve aanvaller.

Debutant Riedewald trefzeker

In de tweede helft grossierde Ajax in kansen. Om te beginnen schoof Sigthórsson de bal in kansrijke positie naast, waarna ook onder anderen Schöne en Viktor Fischer zich niet trefzeker toonden en Sigthórsson vergeefs een strafschop claimde.

Roda zorgde bij counters nog voor gevaar via Marc Höcher, wiens inzetten werden gestopt door Jasper Cillessen.

In de slotfase sloeg Ajax echter alsnog toe via twee treffers van Riedewald, die deze week in de beker al wel speelminuten had gekregen tegen IJsselmeervogels.

De Boer: Riedewald gretig

Ajax-trainer Frank de Boer was na afloop blij met zijn 'gouden wissel' Riedewald. ''Ik had niet verwacht dat hij als linksback twee keer zou scoren. Ik heb niet gezegd dat hij niet in de zestien mocht komen en gelukkig deed hij dat gewoon. Hij was gretig en dat misten we deze wedstrijd.''

De trainer zag zijn ploeg tegen Roda JC beter spelen dan een week eerder tegen Cambuur. ''Aan die wedstrijd heb ik een slecht gevoel overgehouden. Tegen Cambuur speelden we echt slecht, vandaag hebben we niet slecht gespeeld. Daar ben ik content mee. Over de gehele seizoenshelft gekeken waren we iedere week de dominerende partij, op misschien twee wedstrijden na. We zijn stabieler geworden.''