Minister Dijsselbloem van Financiën verwacht dat de Nederlandse banken de nieuwe strenge Europese stresstest doorstaan. Dat zei hij in het tv-programma Buitenhof.

De Europese Centrale Bank neemt op het ogenblik de boeken door van 130 Europese banken. De uitkomst daarvan zal volgens de minister, die ook voorzitter is van de eurogroep, meevallen. Hij voegde daaraan toe dat de ECB het helemaal niet erg vindt als enkele banken alsnog omvallen. "Alleen al om duidelijk te maken dat de ECB het onderzoek heel serieus neemt."

Volgens Dijsselbloem kan de Europese Centrale Bank het zich niet veroorloven om fouten te maken. "Want dan staat de geloofwaardigheid van de bank op het spel."

Den Haag/Brussel

Dijsselbloem blikte terug op belangrijke knopen die zowel in Den Haag als in Brussel werden doorgehakt.

Volgens hem waren de onderhandelingen in de Eerste en Tweede Kamer over het pensioenakkoord, het woonakkoord en de bankenunie gecompliceerder dan het overleg met de andere Europese lidstaten in Brussel.

"In Den Haag ging het vaak over bezuinigingen en dat is altijd ingrijpend. En het kabinet was afhankelijk van anderen om de plannen door te voeren." Hij doelde op D66, de ChristenUnie en de SGP. Die hadden volgens hem een sterke onderhandelingspositie, en dat kostte veel tijd, zei hij.

Soms waren volgens Dijsselbloem de eisen van de drie partijen zo groot dat er nauwelijks aan tegemoet gekomen kon worden. Hij noemde het pensioenakkoord als voorbeeld. Daarbij liepen de kosten zo op dat hij genoodzaakt was elders te bezuinigen, zoals bijvoorbeeld de lastenverlichting voor bedrijven.

Onterechte prijs

Parlementaire journalisten riepen Dijsselbloem vorige week uit tot politicus van 2013. Hij vindt het nog steeds onterecht dat hij die prijs heeft gekregen. Wat hem betreft, waren Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) betere kandidaten geweest.

Hij schoof hun namen naar voren omdat zij ervoor hadden gezorgd dat belangrijke kabinetsvoorstellen ook door de Eerste Kamer kwamen. Daar hebben de coalitiepartners VVD en PvdA geen meerderheid.

STER reclame