De winterstop was voor Feyenoord nog maar net begonnen of Graziano Pellè zat al in het vliegtuig. Zondagochtend om zeven uur vloog de spits naar het Zuid-Italiaanse Lecce om de feestdagen in zijn geboorteland door te brengen met familie en vrienden.

"Ik ben toe aan vakantie", bekende hij na de overtuigende 3-0 thuiswinst op PEC Zwolle. "Even relaxen. Eerst Kerstmis vieren met de familie en daarna een paar dagen naar zee."

Een persoonlijk succes bleef uit in de laatste wedstrijd voor de winterpauze. Pellè bleef droogstaan in De Kuip en werd daardoor met zijn 26 doelpunten net geen topscorer van 2013. Alfred Finnbogason van sc Heerenveen hield de Italiaan op één treffer achterstand.

Ook verbeterde hij dit kalenderjaar het clubrecord niet met zijn achttien doelpunten in alle thuiswedstrijden. Cor van der Gijp (1957), Piet Kruiver (1964), Nico Jansen (1976) en Dirk Kuijt (2005) maakten er in het verleden ieder twintig in één jaar.

"Zege ook voor Koeman"

Het missen van die mijlpalen deerde Pellè geenszins. Bij hem overheerste het goede gevoel dat Feyenoord 2013 prima heeft afgesloten en nog altijd in de race is voor het kampioenschap. "Het is een mooie dag", keek hij met tevredenheid terug op met name de zaterdagavond. "Niet alleen verspeelden Vitesse en FC Twente punten, maar ook hebben we Ronald Koeman een beetje kunnen steunen in deze voor hem zo moeilijke tijd na het overlijden van zijn vader. Deze zege was ook voor onze trainer."

Ondertussen kijkt de Italiaan met optimisme naar het restant van het seizoen; het zou wel eens een bijzondere jaargang kunnen worden voor Feyenoord, meent hij. "Ik geloof in een kampioenschap. Zeker als we zo blijven spelen als nu. Het is jammer dat we het seizoen zo slecht zijn begonnen. Maar we haken nu weer aan. Je merkt de laatste weken aan alles dat we weer zelfvertrouwen hebben en dat we in de titel geloven. Daarom is het belangrijk dat we er meteen na de winterstop weer staan."

Fan van Immers

Dankzij zijn trefzekerheid - Pellè wist in de eerste competitiehelft dertien keer het net te vinden - gaat er veel aandacht uit naar de aanvalsleider. En die is welbesteed aan de ijdele Italiaan. Toch wenst de aanvoerder niet alle eer op te strijken van de wederopstanding van Feyenoord, dat de competitie begon met drie nederlagen op rij.

"Kom nou, ik kan het niet in mijn eentje. Neem Lex Immers. Ik ben altijd al een fan van hem geweest. Immers is belangrijk voor de ploeg. Hij maakt ongelofelijk veel meters. Ik heb veel aan hem te danken. Daarom ben ik blij dat hij tegen PEC twee doelpunten maakte. Verdedigers letten extra op mij. Prima als Lex daardoor wat meer ruimte krijgt en kan scoren. Alleen het belang van Feyenoord telt tenslotte."

Feyenoord hervat de competitie in januari met uitwedstrijden tegen FC Utrecht en ADO Den Haag en een thuisduel met Vitesse. Tussendoor wacht ook nog de kraker in het bekertoernooi tegen Ajax in Amsterdam. Dan zal duidelijk zijn wat het optimisme van Pellè werkelijk waard is.

STER reclame