1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Meer mensen in daklozenopvang

De vraag naar maatschappelijke opvang is in 2012 toegenomen. In 2009 waren er bijna 50.000 mensen die een aanvraag deden, in 2012 waren het 57.761, blijkt uit cijfers van de Federatie Opvang. Van 2013 zijn nog geen cijfers.

Maatschappelijke opvang is een vorm van daklozenopvang met zorg en begeleiding. Vooral in de leeftijdsgroep 18 tot en met 22 jaar zijn meer mensen gekomen die daklozenopvang nodig hadden.

Bijstand

De Federatie Opvang denkt dat de dakloosheid bij jongeren onder andere toeneemt door de vier weken wachttijd voor een bijstandsuitkering voor jongeren tot 27 jaar. Ook is er weinig betaalbare huisvesting voor deze leeftijdsgroep, waardoor de jongeren snel dakloos raken.

Ook in de groep 51 tot 64 jaar is een toename te zien. Die kan volgens de Federatie Opvang deels verklaard worden doordat er meer mensen vanuit de psychiatrische zorg zelfstandig moeten gaan wonen.

De voorzitter van het bestuur van de Federatie Opvang Jan Laurier zegt bij EenVandaag dat er ook nog duizenden mensen op de wachtlijst staan. "Dat gaat ook om veel gezinnen. In sommige gemeenten eerder honderden dan enkelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl