Michail Saakasjvili, de oud-president van Georgië, heeft uit angst voor vervolging zijn land verlaten. Zijn vrouw, de Nederlandse Sandra Roelofs zegt dat in een interview met Trouw.

Na de presidentsverkiezingen in oktober heeft het nieuwe regime in Georgië zich wraakzuchtig opgesteld, zegt Roelofs. Onder anderen de oud-minister van Binnenlandse Zaken is vastgezet. Om aan arrestatie te ontkomen, is Saakasjvili het land ontvlucht "en de komende periode blijft hij weg", zegt Roelofs.

Nieuwe sterke man

Ruim een jaar geleden verloor de partij van Saakasjvili de parlementsverkiezingen en in oktober de presidentsverkiezingen. De nieuwe sterke man van het land is premier Ivanisjvili. In Georgië is de macht verschoven van de president naar de premier.

Zelf is Roelofs in Georgië gebleven en ze laat in de krant weten dat ze zich meer getrouwd met het land dan met haar man voelt. Ze uit ook kritiek op het politieke handelen van haar man. Hij had te veel haast en "dan maak je fouten en maak je vijanden". Ze zegt dat Saakasjvili slecht luisterde als ze kritiek doorgaf die ze hoorde op haar reizen door het land.

De voormalige first lady van Georgië denkt dat Saakasjvili op den duur wil terugkeren in de politiek.

STER reclame