1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Anne Wil Blankers 50 jaar actrice

Actrice Anne-Wil Blankers staat vijftig jaar op het toneel. En dat wordt gevierd met de première van het stuk 'Madame Rosa', vanavond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Haar debuut maakte Blankers in 1963 in diezelfde Koninklijke Schouwburg. Ze was net afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht en kreeg bij de Haagse Comedie haar eerste rol: die van dienstbode in Quadrille van Noel Coward. Haar enige tekst: 'Goedemorgen mevrouw.'

Haar talent werd snel herkend en als 22-jarige speelde ze Desdemona in Othello van Shakespeare, naast Ko van Dijk en Paul Steenbergen. "Daar heb je als beginnend actrice wel slapeloze nachten van,"zegt Blankers, "Maar dan begin je te lezen en dan zie je iedereen in het begin stuntelen en dat was wel geruststellend."

Blankers speelde (tot de opheffing van het gezeldschap in 1988) bij de Haagse Comedie, in zeer uiteenlopende stukken. Daaronder zijn klassiekers van Brecht, Tsjechov en Ibsen. Haar doorbraak bij het grote publiek dankt ze aan haar rol in de NCRV-serie 'Prettig Geregeld', uitgezonden tussen 1988 en 1991.

Koninginnen

Wat opvalt is dat Blankers relatief vaak de rol van koningin vertolkte, zowel op het toneel als op tv. Voor haar vertolking van koningin Christina van Zweden in het stuk 'De Troonsafstand' kreeg ze in 1985 de Theo d'Or, de hoogste toneelprijs. Als koningin Wilhelmina was ze te zien op het toneel, in een tv-serie en in de musical Soldaat van Oranje.

Tot en met mei toert Blankers met 'Madame Rosa' langs alle grote theaters van Nederland. Op het spelen is ze, 74 jaar oud, nog altijd niet uitgekeken. Maar ze gaat niet meer mee met de tourbus: 'Ik ga met de auto, met iemand die me rijdt en die voor alles zorgt.'

Geen reden tot stoppen

Blankers krijgt nog steeds aanbiedingen, en daar zitten mooie stukken bij. "Als ik denk, dat zou ik best willen spelen, dan kijken we of we de boel bij elkaar krijgen. Goede cast, goede regisseur." Bovendien worden de rollen steeds boeiender, omdat ze, juist vanwege de leeftijd, gecompliceerder zijn.

De actrice ziet geen reden om te stoppen."Ik kan het niet laten. Het is het vak waar ik mijn hart aan verpand heb."

Opium TV van de AVRO zendt vanavond om 22.40 uur een special uit over de actrice op Nederland 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl