NOS SportAangepast

Rodelen als een onderbroek

Hij heet eigenlijk Fuahea Semi, is van oorsprong een rugbyspeler, maar gaat nu als Bruno Banani voor Tonga naar de Olympische Spelen in Sotsji. Als rodelaar!

Afgelopen weekend werd Banani 28ste tijdens wereldbekerwedstrijden in Park City (VS). Dat was voldoende voor plaatsing voor de Spelen. Daarmee wordt de 25-jarige Banani de eerste winterse olympiër van een eiland uit het Pacifische gebied.

Gat in de markt

Rugbyer Banani, tot 2008 gewoon nog Semi geheten, werd zeven jaar geleden 'ontdekt' tijdens een militair rugbytoernooi in Duitsland. Een Duits-Amerikaans marketingbureau zag een gat in de markt en liet Semi meetrainen met de Duitse rodelselectie, met een achterliggende gedachte. Semi werd ook ingeschreven bij de internationale rodelfederatie.

Nadien verdween Semi tijdelijk van de radar, om vervolgens weer op te duiken als... Bruno Banani! Vernoemd naar, en gesponsord door, het gelijknamige Duitse onderbroekenmerk met het tropische imago.

Armlastig staatje

Om Banani ook daadwerkelijk in Sotsji aan de start te krijgen moest er nog wel even een Tongaanse rodelbond worden opgericht. En er moest geld worden vrijgemaakt voor Banani, zodat hij zijn olympische missie naar behoren zou kunnen invullen. Dat lukte het armlastige staatje. Er werd 22.000 euro gestort op de rekening van de bond. Dankzij die bijdrage, en de financiële steun van zijn sponsor, kan Banani zich in februari in Sotsji mengen in het olympisch geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl