NOS NieuwsAangepast

Eurlings: KLM blijft KLM

KLM-topman Camiel Eurlings zegt dat reorganisatieplannen bij Air France-KLM niet ten koste zullen gaan van de eigen identiteit van KLM. "KLM is hartstikke Nederlands. Vandaag de dag zijn wij groter en sterker dan wij in 94 jaar ooit zijn geweest. Er zijn vaak zorgen, blijft KLM wel KLM? Die zorgen hoor je al zo'n tien jaar. Iedere keer zijn die zorgen onwaar gebleken en ook nu zijn ze niet juist."

Vakbonden vrezen dat de rol van KLM kleiner wordt door de plannen om de samenwerking tussen de twee maatschappijen anders te regelen. Wat er precies gaat veranderen is nog onduidelijk.

Nu zijn Air France en KLM twee afzonderlijke bedrijven met daarboven een relatief kleine holding. Die zou veel groter moeten worden. Zo'n 2300 man grondpersoneel zou van KLM overgaan naar de holding.

'Alleen maar sterker'

Eurlings zegt daarover: "Het verkopen van tickets doen we al jaren samen met Air France. Dat blijven we zo doen, alleen organiseren we het iets efficiënter. Het geld dat we besparen gaan we investeren in nieuwe KLM-vliegtuigen en een KLM-lounge. De KLM-identiteit wordt alleen maar sterker."

Swen Laarveld van vakbond De Unie is toch ongerust:"Wij vrezen dat het belangrijke deel, namelijk het beleid en de strategie verdwijnen bij KLM. Het bedrijf doet dan alleen nog de uitvoering doet en heeft geen invloed meer op de keuzes die worden gemaakt. Dan verdwijnt er een stukje Holland."

Apekoolverhalen

Eurlings bezweert dat KLM KLM zal blijven: "Over 6 jaar vieren wij als eerste luchtvaartmaatschappij dat we honderd jaar worden. En ik voorspel u, op dat moment is KLM groter dan ooit, sterker dan ooit en trotser dan ooit." Hij zegt dat KLM de komende tijd meer zal uitleggen over de veranderingen om 'apekoolverhalen te ontzenuwen'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl