Michail Chodorkovski is in Duitsland aangekomen. Dat is bevestigd door een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken.

Het toestel met Chodorkovski landde in Berlijn. Volgens Chodorkovski's zoon Pavel legt de vrijgelaten olie-miljardair daar later vandaag een persverklaring af.

Michail Chodorkovski werd vanochtend vrijgelaten uit een strafkamp in Karelië, dicht bij de grens met Finland. Kort daarvoor had president Poetin de vrijlatingsdocumenten getekend.

Privétoestel

Chodorkovski zat te eten toen hij het nieuws hoorde. Hij at zijn bord leeg en ging toen zijn spullen pakken, vertelden zijn bewakers.

De Duitse oud-minister van Buitenlandse Zaken Genscher zou daarna een privétoestel voor Chodorkovski hebben geregeld. Daarmee vloog hij vanmiddag naar Berlijn. De Duitse publieke omroep meldt dat Genscher Chodorkovski in Berlijn stond op te wachten

Moeder

Het bericht dat Chodorkovski zijn zieke moeder in Duitsland gaat opzoeken, is door zijn moeder zelf tegengesproken. "Ik ben in Moskou en niet in Duitsland. Daar ben ik wel behandeld, maar ik ben inmiddels al weer een tijdje terug", aldus Marina Chodorkovski in een verklaring tegenover Russische persbureaus.

STER reclame