De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn politieke tegenstander Michail Chodorkovski gratie verleend. Hij heeft vanochtend de benodigde documenten daarvoor ondertekend. Volgens Russische media verliet Chodorkovski om 12.15 uur lokale tijd de gevangenis, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Poetin maakte gisteren al bekend dat hij van plan was de olie-miljardair gratie te verlenen, mede omdat Chodorkovski's moeder ziek is. "Hij zit al meer dan 10 jaar in de gevangenis, dat is een zware straf'', zei Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie.

De aankondiging kwam tamelijk onverwacht. Volgens Poetin had Chodorkovski om gratie gevraagd, maar diens advocaten zeggen van niets te weten. Chodorkovski zou volgend jaar augustus vrijkomen en heeft dus 8 maanden van zijn straf "cadeau" gekregen.

Amnestiewet

De vrijlating van Chodorkovski gebeurt naar aanleiding van een amnestiewet die in Rusland van kracht is geworden. Poetin zegt met die wet stil te willen staan bij het 20-jarig bestaan van de Russische grondwet.

Westerse waarnemers in Moskou denken dat het eerder om een charme-offensief gaat van Poetin met het oog op de Winterspelen in Sotsji. In het kader daarvan wordt ook de vrijlating verwacht van leden van Pussy Riot en van de Greenpeace-activisten van de Arctic Sunrise.

STER reclame