Zieke Renata terug naar Nederland

tijd van publicatie Aangepast

Het zieke Georgische meisje dat eind vorig jaar naar Polen werd uitgezet, komt terug naar Nederland. Haar ouders aanvaarden het aanbod dat staatssecretaris Teeven haar en haar familie heeft gedaan.

Het meisje en haar familie krijgen een verblijfsvergunning en een woning aangeboden. Ook wordt ze behandeld in een ziekenhuis.

Acute leukemie

De 6-jarige Renata kwam in 2012 met haar familie vanuit Polen naar Nederland. Staatssecretaris Teeven stuurde hen terug, omdat ze via Polen de EU waren binnengekomen. Ze hadden daarom in Polen de behandeling van hun asielverzoek moeten afwachten.

Renata was tijdens haar verblijf in Nederland al erg ziek. Na de uitzetting naar Polen kwam al na een dag aan het licht dat zij een acute vorm van leukemie had.

Teeven gaf in november toe dat de overdracht van Renata's medische gegevens tussen Nederlandse medische instanties beter had gekund. Hij heeft daarvoor al de ouders aangeboden om terug te komen naar Nederland voor de behandeling van hun dochter. Hij deed dat uit humaniteit, en niet omdat hij toegaf dat er iets fout was gegaan, zegt de advocaat van de ouders.

Wanneer Renata terug naar Nederland gaat is nog niet duidelijk. Bekeken wordt wanneer dat medisch verantwoord is.

STER reclame