Er komen tientallen extra voedselinspecteurs en dierenartsen bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, NVWA. Op die manier willen staatssecretaris Dijksma en minister Schippers de veiligheid van het voedsel verbeteren. Volgens hen zijn er de afgelopen tijd te vaak dingen misgegaan. De consument moet erop kunnen vertrouwen dat zijn voedsel veilig is en dat hij koopt wat hij denkt dat hij koopt, zeggen Dijksma en Schippers.

Het kabinet vindt dat de NVWA door allerlei oorzaken niet goed fuinctioneert en wil dat verbeteren. Er wordt gerichter gecontroleerd op misstanden en de boetes worden hoger. "Bedrijven zijn verantwoordelijk voor eerlijk en veilig voedsel en de toezichthouder moet er bovenop zitten", zegt Dijksma.

Keuring

Het kabinet wil ook dat het systeem van keuring en toezicht anders wordt. Volgens de minister en de staatssecretaris is het nu te kwetsbaar en hebben private instanties een te grote rol.

De NVWA krijgt er 160 banen bij, waarvan 60 tijdelijk. Bovendien gaat er 33 miljoen extra per jaar naar de organisatie. Bovendien wordt de komende vier jaar in totaal nog eens 34 miljoen miljoen geïnvesteerd.

STER reclame