Geen gereguleerde hennepteelt

time icon Aangepast

Minister Opstelten blijft tegen regulering van de hennepteelt. Hij heeft de afgelopen tijd plannen van gemeenten bekeken om experimenten met de teelt mogelijk te maken, maar die veranderen niets aan zijn standpunt dat gecontroleerde hennepteelt in strijd is met internationale verdragen.

Het ministerie heeft plannen ontvangen van 25 gemeenten en hij heeft erover gepraat met de betrokken burgemeesters. Opstelten had de Tweede Kamer beloofd de ideeën op een rij te zetten.

Export

Volgens Opstelten biedt regulering van de teelt geen oplossing voor de problemen waar de burgemeesters mee te maken hebben. Hij wijst erop dat het merendeel van de hennep in Nederland bestemd is voor de export. De illegale plantages en de achterliggende criminaliteit zullen met het reguleren van de teelt niet verdwijnen, schrijft Opstelten aan de Kamer.

Belasting

De minister ziet ook geen financiële voordelen die gemeenten misschien kunnen hebben door regulering, bijvoorbeeld door belasting te heffen. Hij benadrukt dat Europese regels verbieden om invoerrechten, btw of accijns te heffen op hennep, omdat het een verboden middel is.

Opstelten benadrukt dat de aanpak van de georganiseerde hennepteelt topprioriteit is van het kabinet. En hij wijst op het beleid om coffeeshops weer beheersbaar te maken en drugstoeristen uit het buitenland te weren. Coffeeshops moeten terug naar waar ze voor bedoeld waren: verkooppunten voor lokale gebruikers, aldus de minister van Veiligheid en Justitie.

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is teleurgesteld dat Opstelten geen duidelijkheid schept. Het dubbelzinnige beleid wordt voortgezet waarbij de verkoop van hasj wordt gedoogd maar de teelt verboden blijft, zegt de VNG. Of alles verbieden, of alles toestaan, vindt de vereniging.

STER Reclame