NOS NieuwsAangepast

"Iedereen vertrekt uit Juba"

Veel buitenlanders kiezen ervoor om Zuid-Sudan te verlaten, nu het etnisch geweld in het land lijkt te verergeren. De VS sluit zijn ambassade, Groot-Brittannië evacueert landgenoten en ook Nederland heeft burgers opgeroepen het land te verlaten. Vandaag arriveert een vliegtuig van Defensie om Nederlanders te helpen.

Ook Bram Jansen, die in het land is om onderzoek te doen naar hulporganisaties, vertrekt. "Ik ga zo meteen naar het vliegveld. Ik heb een stoel op een commerciële vlucht, maar als daar iets mis mee gaat, kan ik mee met de evacuatie van ons land. Iedereen vertrekt, dus daar sluit ik me bij aan."

Overvallen

Er zijn zo'n 150 Nederlanders in het land. De oproep om te vertrekken overviel Jansen gisteren enigszins. "Ik kan me niet herinneren dat er ooit zo grootschalig en snel geëvacueerd is. Verwacht men een grootschalige escalatie in Juba, of komt het doordat een evacuatie moeilijk is als er iets gebeurd is?"

Jansen merkte de afgelopen nacht weinig onrust in Juba. "Het was hier kalm. Ik heb enkele schoten gehoord, maar niet veel. Het geweld is nu voornamelijk in andere delen van het land, maar er is veel onbekend."

Onrust slaat over

Het is momenteel vooral onrustig rond de stad Bor, op 200 kilometer van Juba. Daar strijden troepen van president Kiir tegen aanhangers van zijn oud-vice-president Machar. Er zijn inmiddels zo'n 500 doden gevallen bij het geweld, vooral militairen.

Volgens Jansen leidt de evacuatie tot onrust onder de bevolking. "Er zouden sowieso veel mensen vertrekken vanwege Oud en Nieuw, maar dat gebeurt nu in haast en nood. De Zuid-Sudanezen zien dat allemaal en dat slaat over op de bevolking."

Tragisch

Bij veel inwoners van Zuid-Sudan leeft de vrees dat er opnieuw een burgeroorlog zal volgen, net zoals in de jaren voordat het land zich in 2011 afscheidde van Sudan. "Men vraagt zich af of dit een groot conflict wordt, een nieuwe oorlog, of dat het politiek opgelost kan worden."

"Het is een tragisch idee. De hoop was hier 2 jaar geleden zo groot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl