NOS SportAangepast

'Vergeten goud' in Andere Tijden Sport

'Het vergeten goud' uit 1980 maakt na bijna 34 jaar nog altijd veel emoties los. Dat blijkt uit de nieuwe winterserie van Andere Tijden Sport, dat zondag 19 januari aandacht besteedt aan de verrassende zege van Annie Borckink..

Ze kan er weer emotioneel om worden. Tegen haar verwachting in. "Het is hier toch allemaal gebeurd. Hier is mijn leven veranderd", zegt de nu 62-jarige Annie Borckink als ze voor de tweede keer in haar leven in Lake Placid is. "Van een Achterhoekse meid werd ik hier wereldburger."

In 1980 ging de Gelderse, dan 28 jaar, samen met twee andere Nederlandse schaatssters naar de Winterspelen in het Amerikaanse Lake Placid. Niet Borckink, maar Ria Visser was favoriet op de 1.500 meter. Toch won Borckink, vlak voor Visser.

Visser was dat seizoen zelfs nog niet door een Nederlandse verslagen. "Ik vind het klasse wat ze gedaan heeft", zegt de dan achttienjarige Visser kort na de race met een zuur gezicht. "Maar het is wel zo dat ik dit seizoen nog niet door een andere Nederlandse verslagen ben op de 1.500 meter." Visser had zelfs liever verloren van een buitenlandse dan van Borckink. "Maar waarom gun je je landgenoten dit niet?", vraagt Borckink zich jaren later af.

Zondag 19 januari

'Het vergeten goud' van Borckink is zondag 19 januari te zien op Nederland 1 en NOS.nl.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl