NOS VoetbalAangepast

Martin Koeman (75) overleden

Martin Koeman, vader van de beroemde voetbalbroers Erwin en Ronald, is op 75-jarige leeftijd overleden. Koeman werd sinds afgelopen 15 december in coma gehouden, nadat hij in Leeuwarden werd getroffen door een hartstilstand. Daar overleed hij in het ziekenhuis.

Martin Koeman was onlosmakelijk verbonden met FC Groningen. Als speler kwam hij meer dan vijfhonderd keer uit voor GVAV en later FC Groningen. De verdediger speelde één interland. Op 12 april 1964 speelde Oranje in Amsterdam met 1-1 gelijk tegen Oostenrijk met Koeman in de gelederen.

Koeman kwam van oorsprong uit Purmerend en begon zijn carrière in het betaalde voetbal bij KFC (Koog aan de Zaan) in de toenmalige tweede divisie. Zijn talent viel op en Blauw Wit, destijds een eredivisieclub, haalde hem in 1960 naar Amsterdam. Na drie seizoenen vertrok hij naar Groningen.

Grondlegger

Martin Koeman bleef ook na zijn actieve carrière verbonden aan FC Groningen. Hij was één van de grondleggers van de jeugdopleiding van de club. Door de jaren heen vervulde hij diverse functies, waaronder die van trainer, technisch manager en jeugd-coördinator. Dit seizoen was hij nog werkzaam als scout.

In oktober 2011 kreeg één van de tribunes in de Euroborg officieel de naam 'Koeman Tribune', vernoemd naar hem en zijn twee zoons die ook de kleuren van FC Groningen hebben verdedigd.

Nijland enorm verslagen

In een eerste reactie zei Groningen-directeur Hans Nijland 'enorm verslagen' te zijn. "Martin was een clubicoon. Hij werkte nog zes dagen in de week voor de club. Dit is een heel groot verlies. De jeugdopleiding zoals wij die nu kennen zou niet dezelfde zijn zonder de inzet van Martin."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl