Een dag na de arrestatie van tientallen mensen voor corruptie zijn in Turkije vijf hoge politiefunctionarissen ontslagen. Dat melden lokale media. Onder de arrestanten van gisteren waren zoons van Turkse ministers.

De arrestaties hadden te maken met een onderzoek naar corruptie. Er zou gesjoemeld zijn met aanbestedingen van overheidsopdrachten. Onder anderen de zoons van de ministers van Economische Zaken, Binnenlandse Zaken en Milieu zouden zijn opgepakt.

De politieactie van gisteren wordt gezien als een aanval op de regering van premier Erdogan. De beweging van een voormalige bondgenoot van Erdogan, de geestelijke Fethullah Gülen, zou erachter zitten.

Liefde bekoeld

Gülen, die in de VS woont, hielp de AK-partij van Erdogan sinds 2002 aan drie verkiezingsoverwinningen, maar de liefde is de afgelopen maanden bekoeld.

Vorige maand nog besprak de Turkse regering de sluiting van private scholen, waaronder die van de Gülen-beweging.

Erdogan zei gisteren na de arrestatiegolf dat hij niet zal buigen voor "smerige allianties" die erop uit zouden zijn tweespalt te veroorzaken. "Turkije is geen bananenrepubliek of een derderangs stammenland."

STER reclame