NOS NieuwsAangepast

Biggs 36 jaar op de vlucht

Hij staat bekend als de grootste treinrover aller tijden; Ronnie Biggs. Maar eigenlijk was zijn rol bij de 'Grote treinroof' van 1963 marginaal. In een tehuis in Londen is hij overleden. Hij was 84 jaar.

Na een criminele carrière is Biggs net weer het rechte pad op als hij via via Bruce Reynolds leert kennen, het brein achter de treinroof. Biggs heeft zijn eigen timmerbedrijf. Maar het leven waarin je makkelijk geld kunt verdienen, blijft lonken.

Rol in treinroof

De taak van Biggs wordt om iemand te vinden die de posttrein kan rijden van de plaats van de overval naar een plek waar de treinrovers het geld makkelijk kunnen uitladen zonder gezien te worden.

Hij regelt iemand, maar die blijkt op het moment suprême helemaal geen ervaring te hebben met het type trein dat is overvallen.

De treinrovers hadden gezworen geen geweld te gebruiken, maar het kan niet anders. De machinist krijgt een harde klap en wordt gedwongen de trein verder te rijden. Biggs wordt niet lang na de treinroof opgepakt en moet de gevangenis in.

Het lijkt het einde van een mislukt avontuur. Maar juist dan begint het succesverhaal van Ronnie Biggs.

Ontsnapping

Hij ontsnapt in 1965 uit de gevangenis. Met de boot gaat hij naar Brussel en reist daarna door naar Parijs, waar hij plastische chirurgie ondergaat. Een hel van een operatie, zou hij later zeggen.

Met nieuwe identiteitspapieren op zak vertrekt hij naar Australië, waar hij samen met zijn vrouw en twee kinderen jarenlang rustig leeft.

Scotland Yard geeft de moed niet op. De dienst blijft jagen op Biggs. Vlak voordat hij gearresteerd zou worden, krijgt hij een mysterieus telefoontje. Net op tijd vlucht hij naar Brazilië.

In Rio de Janeiro leeft hij er flink op los. Het geld van de overval is er snel doorheen gejaagd en hij klust bij als timmerman. Maar het geluk lijkt weer aan zijn zijde.

Biggs kan in 1974 zijn levensverhaal verkopen voor 35.000 pond aan de Daily Express. Het blijkt een geheime operatie van de Britse politie.

Arrestatie

Na een paar dagen van interviews staat opeens de politie in zijn hotelkamer. Hij wordt gearresteerd. De Scotland Yard-agenten denken met de arrestatie helden te worden. Maar alles loopt anders.

Biggs blijkt een Braziliaanse vriendin te hebben die zwanger is. Volgens de Braziliaanse wet mag hij daarom niet worden uitgeleverd.

Opnieuw is Biggs de politie te slim af. En zijn status als held neemt toe. 36 jaar is hij op de vlucht. Hij verdient zijn geld met betaalde interviews en met merchandising.

Het leven lacht hem toe. Maar uiteindelijk wordt het verlangen naar Groot-Brittannië, zijn thuis, te groot. Hij wordt ziek en besluit in 2001 om vrijwillig terug te keren.

Biggs moet de gevangenis in, maar komt wegens zijn slechte gezondheid in 2009 vervroegd vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl