Doodvonnis voor de huiskraai?

Zuid-Holland wil 'm weg hebben: de huiskraai. Deze vogelsoort is een nieuwkomer in Nederland en daarom moet hij weg, vindt de provincie.

De huiskraai is een soort die eigenlijk thuishoort in India en omliggende landen.

"Ze zijn hier vermoedelijk ooit met een schip aangekomen en hebben zich in Hoek van Holland gevestigd", zegt Norman Deans van de Faunabescherming. Hij kent de huiskraai goed. "Ze pakken de boot en veroveren de wereld. Althans, dat proberen ze. Dat wil niet zeggen dat dat altijd lukt. Hier is het maar matig geslaagd. Je zult in Nederland nooit over ze struikelen."

Plaag

De provincie Zuid-Holland denkt van wel. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken is het daar mee eens. "Voor je het weet is het een plaag", zei ze afgelopen jaar na vragen in de Tweede Kamer. "De huiskraai kan inheemse vogelsoorten verdringen. Hij steelt hun eieren en hun jonkies. In grote groepen brengen ze schade toe aan landbouwgewassen. Hoek van Holland kan een stepping stone worden om de rest van Europa te koloniseren. Nu ingrijpen zal een heleboel ellende voorkomen."

Maar volgens Deans is die angst nergens op gebaseerd. Vorig jaar zijn er in Nederland 23 huiskraaien geteld. In 2011 waren dat 29 exemplaren. "Als je kijkt naar hoe de huiskraai zich voortplant, heeft één paar van de in totaal 20 exemplaren twee jongen voortgebracht. Vorig jaar idem dito. Dat is niet eens voldoende om die 20 op lange termijn in leven te houden."

Lot

De Raad van State beslist vandaag over het lot van de huiskraai. Dat kan volgens Deans maar een ding betekenen. De huiskraai is immers een beschermde vogelsoort. "De vogels waren wettelijk beschermd. Staatssecretaris Dijksma heeft gemeend, halverwege het proces, de vogel onbeschermd te verklaren. Een poging om de rechter te beïnvloeden. Dat is een schending van de trias politica. Het is een juridische kwestie. Het gaat er niet meer om of de vogels exotisch zijn of niet, het gaat erom dat de staatssecretaris haar bevoegdheden overschreden heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl