NOS NieuwsAangepast

Duivesteijn:niet in kamp oppositie

De kritische PvdA-senator Adri Duivesteijn heeft uiteindelijk toch ingestemd met het woonakkoord. Zijn stem was een beslissende, met een meerderheid van 1 stem werd het akkoord door de Eerste Kamer geloodst. Na afloop van een urenlange vergadering sprak verslaggever Ireen Oostveen met Duivesteijn.

Bent u tevreden met wat u heeft binnengehaald?

"Of ik tevreden ben, weet ik niet. Je komt op een bepaald moment heel scherp voor een keuze te staan. Ik ben helemaal niet gelukkig als het gaat om de manier waarop we het volkshuisvestingsbeleid vormgeven, in z'n algemeenheid.

Wat ik geprobeerd heb in de afgelopen dagen is een verschuiving tot stand te brengen. Dan zijn de marges smal. Dan kan je kiezen waar je staat."

Valt het u een beetje tegen?

"Nee, het valt me niet tegen. Ik zoek altijd de grenzen op. Ik heb nog nooit anders gedaan. Je probeert zo ver mogelijk te komen.

We hebben de afgelopen weken keiharde discussies met elkaar gehad. Ik zie dat er een aantal verschuivingen zijn opgetreden.

Er is iets gebeurd in de sfeer van een investeringsfonds, dat denken is op gang gebracht. Het bedrag waar het om gaat, die 1,7 miljard (verhuurdersheffing, red.) kan bijgesteld worden. De evaluatie wordt naar voren gehaald, wordt zwaarder vormgegeven. Er komen wooncoöperaties, als toegelaten instelling, dat is van een enorme betekenis. Ja, ik tel mijn zegeningen, maar ik zeg niet dat die eclatant zijn."

Wat vindt u de belangrijkste toezegging van minister Blok?

"Twee dingen zijn het belangrijkste: dat hij is gaan bewegen, en dat die 1,7 miljard niet meer statisch is. Ik ben er van overtuigd dat de evaluatie zal openbaren dat er negatieve effecten zijn. Dat weten we al binnen 2 jaar. Het betekent dat het debat over de volkshuisvesting dan weer opnieuw betekenis gaat krijgen. Dit is toch ons vak, het debat vormgeven.

Het tweede dat ik zelf belangrijk vind, is dat burgers hun eigen coöperatie kunnen vormen. Dat mensen met elkaar hun eigen huis kunnen bouwen, dan wel hun eigen bestaande woning kunnen overnemen van een coöperatie. Gewoon in eigen beheer. Er zijn in Nederland een aantal coöperaties, die betaalbare huren en woonlasten hebben. Ik geloof heel erg in die vorm. Het feit dat de minister toegezegd heeft dat dat een wettelijk toegelaten instelling gaat worden, dat vind ik een hele belangrijke stap."

Wat gaat er veranderen voor de huurders?

"Veel te weinig, veel te weinig. Dat vind ik een fout die in het regeerakkoord gemaakt is. De PvdA en VVD hebben dingen tegen elkaar uitgeruild, daar voel ik me niet erg bij thuis. Maar je probeert dingen te corrigeren, waarvan je zelf vind dat ze niet goed geregeld zijn."

U zegt: het is niet goed, maar u heeft er toch uw stem aan gegeven. Waarom?

"Op een bepaald moment moet je een afweging maken; wat veroorzaak je als je meegaat met de oppositie? Bedenk daarbij dat de oppositie ook bestaat uit een belangrijk deel waar ik helemaal niets mee heb, de PVV. Dat zijn niet mijn bondgenoten. Op een bepaald moment kom je in een loyaliteitskwestie terecht. Ik laat mezelf daarvoor niet gebruiken."

Is er zware druk op u uitgeoefend?

"Er is per definitie een zware druk. Als je de grens niet opzoekt, is het leven een stuk gemakkelijker. Ik weet dat de druk erbij hoort. Ik ben degene die allerlei afspraken die de PvdA heeft gemaakt, ter discussie stelt. Ik ben bezig om die afspraken op te rekken. Dus ik kan me de ergernis van D66, de ChristenUnie, de SGP en VVD ontzettend goed voorstellen."

Hoe voelt u zich over wat u heeft bereikt?

"Ik voel me er rustig onder. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ik er alles aan gedaan heb. Dus daar ben ik tevreden over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl