Blok bereid tot aanpassen heffing

time icon Aangepast

Minister Blok voor Wonen is bereid het tarief van de verhuurdersheffing aan te passen. Dit wil hij doen als uit een evaluatie blijkt dat de gevolgen van de maatregel te ernstig zijn. "We zullen niet ijzeren-Heinig doorgaan", zei Blok. "Als er zeer ernstige effecten zijn, dan zijn we bereid de hoogte van het tarief aan te passen."

Ook is Blok bereid tot een "fundamentele" evaluatie in 2016, waarin alle onderdelen van het woonakkoord worden bekeken, zo blijkt uit een brief van de minister[.pdf]. De fracties bespreken nu de toezeggingen.

Met deze toezeggingen hoopt Blok de PvdA-senator Duivesteijn te overtuigen van het woonakkoord. Duivesteijn is zeer kritisch over een belangrijk onderdeel van het woonakkoord, de zogenoemde verhuurdersheffing. Woningcorporaties moeten tot 2017 1,7 miljard euro afstaan aan de schatkist. Als de PvdA-senator tegenstemt, is er geen meerderheid voor het woonakkoord.

Tijdelijke heffing

De PvdA-senator wil een tijdelijke heffing tot 31 december 2016, zo bleek vanmiddag tijdens het debat. Ook wil hij dat een deel van het geld gebruikt wordt voor investeringen in de woningmarkt.

Als de hoogte van de heffing aangepast moet worden, zal Blok ergens anders op moeten bezuinigen. Verder wil hij dat de evaluatie zeer grondig gebeurt. "Het kabinet moet er echt met een open mind naar kijken," aldus de minister.

Duivesteijn spreekt over een "opening die buitengewoon belangrijk is". "Het is zeker geen loze toezegging", zei hij tijdens een schorsing van het debat. "Dit is een belangrijke uitspraak die ik op me laat inwerken."

Fonds

Tijdens het debat bleek ook dat Blok bereid is om een deel van de opbrengst van de verhuurdersheffing in een fonds te stoppen. Het geld uit dat fonds, zo'n 70 miljoen euro, zou gebruikt kunnen worden voor de woningmarkt. De PvdA wil extra investeringen in deze sector.

Steun

Het kabinet heeft in februari het woonakkoord afgesloten met steun van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De drie oppositiepartijen hebben onlangs ook steun gegeven aan het herfstakkoord en willen ook een pensioenakkoord sluiten.

STER Reclame