De Nooijer krijgt FBK Award

Aangepast

Teun de Nooijer is bij het Sportgala in Amsterdam onderscheiden met de Fanny Blankers-Koen Award. De hockeyer is de twaalfde Nederlandse sporter die de carrièreprijs in ontvangst mocht nemen.

Johan Cruijff, Anton Geesink, Sjoukje Dijkstra, Ard Schenk, Nico Rienks, Peter Blangé, Leontien van Moorsel, Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn, Edwin van der Sar en Anky van Grunsven, die de prijs uitreikte, gingen hem voor.

De Nooijers eerste reactie was er één van verlegenheid. "Geen idee wat ik moet zeggen. Ik ben ongelooflijk trots, kijk alleen eens naar de namen die mij voorgingen. Heel veel dank ook aan de teams waarin ik gespeeld heb. En natuurlijk bedank ik het thuisfront, mijn rustpunt."

Beste hockeyer ooit

De Nooijer nam dit jaar na twintig jaar afscheid van het tophockey. In die twintig jaar won hij alles wat er te winnen viel. Voor velen is hij de beste hockeyer ooit.

De Nooijer werd drie keer uitgeroepen tot beste speler van de wereld. Hij won twee keer olympisch goud (in 1996 en 2000) en twee keer olympisch zilver. Ook maakte hij Oranje in 1998 in eigen land wereldkampioen door in de finale de golden goal tegen Spanje te maken. Bijna tien jaar later kwam daar de Europese titel bij.

De EK-winst in 2007 was zijn laatste grote titel met Oranje. De Nooijer won ook nog zes keer de Champions Trophy. In 453 wedstrijden voor Oranje scoorde hij 216 keer.