Nauwere band Rusland, Oekraïne

time icon Aangepast

Rusland en Oekraïne hebben in Moskou afgesproken de samenwerking op het gebied van handel en industrie te versterken. Rusland verlaagt de prijs voor de levering van aardgas aan Oekraïne en Moskou leent Oekraïne bijna 11 miljard dollar met de aankoop van obligaties.

Op een persconferentie in het Kremlin lichtten de presidenten Poetin en Janoekovitsj de overeenkomsten toe. De gasprijs wordt tijdelijk met eenderde verlaagd om het buurland tegemoet te komen.

In de vorige overeenkomst betaalde Oekraïne 400 dollar per 1000 kubieke meter gas. Dat is verlaagd naar 268,5 dollar. De prijsverlaging gaat in januari in.

Samenwerking

Afgesproken is om de belemmeringen in de handel tussen de twee voormalige Sovjetstaten op te ruimen en om samen te gaan werken aan de verdere ontwikkeling van een Russisch transportvliegtuig.

Ook wordt in een gezamenlijk project gewerkt aan de bouw van een brug over de Straat van Kertsj bij de Zee van Azov.

Geldnood

Oekraïne verkeert al sinds 2008 in zwaar economisch weer en heeft het geld dat met deze deal gepaard gaat hard nodig, zegt correspondent David Jan Godfroid.

"Het land heeft de lening van Rusland nodig om schulden af te kunnen lossen en rentebetalingen te kunnen doen. Als je puur naar de economische gevolgen kijkt is dit een gunstig akkoord voor Oekraïne."

Protesten

President Janoekovitsj ligt in eigen land onder vuur wegens de toenadering tot Rusland. In de hoofdstad Kiev wordt al weken gedemonstreerd tegen het beleid van de regering. De oppositie wil dat het land nauwer gaat samenwerken met de Europese Unie in plaats van met Rusland.

"Ik denk dat de afspraken tussen Poetin en Janoekovitsj olie op het vuur zullen gooien en de spanningen in het land groter worden", zegt Godfroid. "Maar als Oekraïne zich nu alsnog op Europa gaat richten, is de kans groot dat het land dit akkoord op z'n buik kan schrijven."

Toeslaan

"Het lijkt erop dat president Poetin heeft gewacht tot de onderhandelingen met de EU waren uitgeput", zegt Godfroid. "Nu er eigenlijk niks meer te bespreken is tussen Brussel en Kiev, heeft Poetin toegeslagen."

In Moskou zei president Poetin dat het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne niet aan de orde is gekomen in het overleg met Janoekovitsj.

STER Reclame