NOS NieuwsAangepast

3D-printer voor brandwonden

De Nederlandse Brandwonden Stichting krijgt de beschikking over een 3D-printer voor het herstel van ernstige verwondingen. Met de printer kunnen neuzen en oren met behulp van lichaamseigen cellen worden gereconstrueerd.

Volgens arts-onderzoeker Ernst Jan Bos van het VU Medisch Centrum zijn bij verbranding oren en neuzen extra kwetsbaar omdat ze uitsteken en een dunne huid hebben. Met de 3D-printer kan een biologisch afbreekbare mal worden gemaakt waarin het kraakbeen weer in de juiste vorm kan groeien. Deze mal wordt onder de huid aangebracht.

De mal wordt aangepast aan de persoon en wordt gebaseerd op het hoofd en delen van het kraakbeen die nog aanwezig zijn. "Een nieuwe oorschelp of neusvleugel is erg belangrijk voor verminkte patiënten. Ze kunnen dan weer beter ademen en brildragers kunnen weer een bril opzetten'', zegt Bos.

Prijs

De geavanceerde 3D-printer kost 60.000 euro. Aanvankelijk was dat te duur, maar de Brandwonden Stichting won een prijs van 27.000 euro van het 3M Fonds. Deze prijs is bedoeld voor initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.

De printer staat waarschijnlijk volgend jaar in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Wanneer de eerste mal geplaatst zal worden, weet Bos nog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl