'Scannen post op vuurwerk kan'

time icon Aangepast

Postbedrijven kunnen scanners van de douane lenen om pakketten te controleren op verboden vuurwerk. Dat heeft minister Opstelten geantwoord op vragen van de PvdA.

Hij benadrukte dat het de verantwoordelijkheid van de bedrijven zelf is om werk te maken van deze controles.

Onlangs bleek dat er duizenden pakketten met zwaar vuurwerk uit Oost-Europa via de post naar Nederland komen. Slechts honderd zijn er de afgelopen tijd onderschept.

Personeel

De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport, verantwoordelijk voor het vuurwerktoezicht, zegt weinig personeel te hebben voor controles.

PvdA-Kamerlid Marcouch vindt dat daar iets aan moet worden gedaan. "Dat zware vuurwerk leidt tot ernstige verwondingen en overlast op straat, maar het is ook gevaarlijk voor medewerkers van postbedrijven."

Containers

Hij wilde weten of de pakketten niet gescand kunnen worden, zoals containers gescand worden op drugs.

Volgens Opstelten is dat mogelijk. Bedrijven moeten alleen afspraken maken met de douane en de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport.

De minister zei ook dat de Inspectie probeert bedrijven in Polen aan te pakken die het vuurwerk verschepen. Hij stuurt binnenkort een brief naar de Tweede Kamer over de aanpak van illegaal vuurwerk.

STER Reclame