Het Russische parlement, de Doema, heeft ingestemd met de amnestiewet die de vrijlating mogelijk maakt van duizenden gevangenen, onder wie mogelijk ook de twee leden van punkband Pussy Riot. In de eerste lezing keurde de Doema de wet unaniem goed. Verwacht wordt dat de wet ook morgen in de laatste zitting geen tegenstand ontmoet.

President Poetin wil met de wet de 20ste verjaardag herdenken van de Russische grondwet, die na de val van de Sovjet-Unie werd opgesteld.

Khodorkovski

Politieke tegenstanders van de president, zoals de oliemagnaat Michail Chodorkovski en oppositieleider Aleksej Navalny, die tot een voorwaardelijke celstraf is veroordeeld, zullen niet profiteren van de amnestie. De wet heeft vermoedelijk betrekking op een kleine 2000 gevangenen, op een totaal van 680.000.

Onduidelijk is nog wie amnestie krijgen en wanneer dat wordt bekendgemaakt. Sommige commentatoren denken dat Rusland met de gratie van gevangenen het westen gunstig wil stemmen met het oog op de Winterspelen in Sotsji in februari.

Greenpeace

Greenpeace denkt dat de 30 activisten die bij een actie tegen een olieplatform werden opgepakt niet onder de amnestiewet zullen vallen.

Maar de Russische pers verwacht dat de wet voor de laatste lezing morgen in de Doema zo wordt aangepast dat de Greenpeace-activisten niet meer worden vervolgd, ook om het westen tegemoet te komen. De activisten komen uit 18 verschillende landen.

STER reclame