Europa blijft een handels- en associatieverdrag nastreven met Oekraïne. Een akkoord brengt rust en economische vooruitgang aan de oostgrens van de Europese Unie, werd vanavond verkondigd op een top in Brussel van ministers van Buitenlandse Zaken.

De EU zegt dat het verdrag Oekraïne de kans biedt om welvarender en moderner te worden.

Douane-unie

De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken vindt dat de EU tornt aan de soevereiniteit van Oekraïne. Moskou wil dat Oekraïne zich aansluit bij een douane-unie in de regio, waar ook Kazachstan en Wit-Rusland deel van uitmaken.

Kiezen voor Rusland biedt Oekraïne op termijn veel voordelen, zegt correspondent David Jan Godfroid: "Er wordt gesproken over een nieuwe lening, een lagere gasprijs en deelname aan projecten op het gebied van ruimtevaart en landbouw."

President Janoekovitsj van Oekraïne heeft morgen een gesprek met zijn Russische collega Poetin. Godfroid denkt niet dat Janoekovitsj in dat gesprek direct ingaat op het Russische voorstel. "De oppositie heeft hem laten weten dat hij dan niet meer hoeft terug te komen."

Zware druk

Volgens Brussel-correspondent Chris Ostendorf hebben veel Europese ministers de indruk dat Oekraïne, inclusief president Janoekovitsj, graag wil samenwerken met Europa. EU-leiders zouden in Kiev de boodschap krijgen dat Rusland niet toestaat dat er zaken met Brussel worden gedaan.

Ook minister Timmermans denkt dat Oekraïne wil kiezen voor de EU, maar dat de regering zwaar onder druk wordt gezet om het akkoord met Rusland te ondertekenen en samenwerking met Brussel af te houden.

STER reclame